Видове етикети - изработка и приложение - Елекс Груп Холдинг ЕООД
видове етикети

Видове етикети – изработка и приложение

Продуктовите етикети имат множество важни функции, затова е препоръчително да подходите отговорно и да направите обстойно проучване, когато избирате етикети за вашите продукти. Ако не сте съвсем сигурни, че усилията си заслужават, ето няколко убедителни причини.

видове етикети

На първо място, етикетите помагат на потребителите лесно да се ориентират какъв е продуктът, а също и да видят вашия бранд. В допълнение, етикетите дават важна информация за съставките, как правилно да се използва продуктът, срок на годност, партиден номер и т.н.. Също така, за много от продуктите съществуват законови изисквания върху тях да бъдат изписани предупредителни текстове или отпечатани задължителни символи. Последно, но не и по значение – видът и дизайнът на етикета могат да направят продукта по-атрактивен за вашите потенциални клиенти. Всичко това са предимства, от които си струва да се възползвате по-най-добрия начин.

Видове етикети и техните приложения

Когато избирате подходящи етикети за вашите продукти е важно да вземете предвид за какви цели ще се използва етикета, върху какви продукти, в каква среда ще бъдат съхранявани  тези продукти и т.н. От тези критерии в голяма степен зависи и видът на етикетите, които ще отговорят на вашите специфични изисквания.

Тъй като производителите предлагат наистина огромно разнообразие от различни видове етикети, в тази статия накратко ще разгледаме едни от най-популярните и най-широкоизползвани етикети. Вижте какво е характерно за всеки един от тях и в кои случаи е подходящо тяхното използване.

Бандеролни етикети

бандеролни етикети

Бандеролните етикети намират широко приложение в хранително-вкусовата промишленост, като най-често се използват за етикетиране на различни колбаси и други продукти, при които не е желателно лепилото на етикета да е в пряк контакт  продукта. Те помагат за по-атрактивния вид на опаковката и привличат вниманието на клиентите.

Едно от големите предимства е, че бандеролните етикети позволяват допечатването на информация, като например: дата на производство, партида, срок на годност и т.н., като по този начин спестяват необходимостта от допълнителен етикет.

Самозалепващи етикети

Както подсказва името им, това са етикети, които имат лепилен слой върху едната си страна. Те се залепват директно върху опаковките на продуктите, като това може да стане ръчно или с използването на машина. Могат да бъдат използвани като информационни, идентификационни, рекламни етикети или пък за логистични цели, където осигуряват удобство и помагат за по-лесна организация на логистичните процеси.

самозалепващи етикети
Печатница “Елекс Принт” предлага отпечатване на етикети с печат до 8 цвята върху различни материали – хартия, PE, PP, PVC и др., съобразени с конкретните условия за приложение и функционалност.

Несамозалепващи се етикети

несамозалепваващи етикети

Несамозаплепващите етикети са традиционно решение, когато етикетът не може или не трябва бъде залепен за продукта. Например, като стелажни етикети, ценови комплекти, етикети за опаковани в мрежа продукти, маркиране и идентификация на месо, растения и много други. Отново, те могат да бъдат отпечатани в различни цветове, както и да бъдат направени от различни материали, за да отговорят на вашите индивидуални нужди. Има възможност и за допечатване на информация.

Специални етикети

Специалните етикети осигуряват допълнителна практичност и помагат на вашите продукти да се откроят. Към този вид спадат сдвоените (буклет) етикети, които са идеална опция, когато трябва да съберете обширна информация, но разполагате с ограничено пространство. Секюрити етикетите са предназначени да гарантират на потребителя, че опаковката на продукта не е нарушена и продуктът е повреден или подменян. Не на последно място, още едно интересно допълнение в тази категория са стреч етикетите, които намират широко приложение за промоционални цели – игри, томболи и др.

Печатница “Елекс Принт” е специализирана в изработката на различни видове етикети с високо качество. Разгледайте нашето продуктово портфолио и открийте подходящите етикети за нуждите на вашия бизнес!