Гъвкави опаковки - какво представляват и какво е приложението им? - Elecs-bg.com
гъвкави опаковки

Гъвкави опаковки – какво представляват и какво е приложението им?

Изборът на подходяща опаковка за продуктите е важно решение, което всеки производител или търговец трябва  да вземе. Опаковката отдавна надхвърля основната си функция, а именно да защити продукта и да го съхрани в отличен търговски вид.

Днес дизайнът на опаковката повече от всякога влияе на потребителите, които избират кой продукт да сложат в количката си за пазаруване. Не на последно място и не бива се пренебрегват и икономическите аспекти за производителите и търговците, произтичащи от избора на решение за опаковане.

гъвкави опаковки

Гъвкавото опаковане е съвременна технология за опаковане, която е изключително популярна в последните десетилетия. Това не е учудващо, предвид предимствата, които гъвкавите опаковки предлагат.

В следващите редове ще обърнем внимание на това какво представляват гъвкавите опаковки, какви са предимствата им и къде намират приложение днес.

Какво представляват гъвкавите опаковки?

Както името подсказва, гъвкавото опаковане е метод за опаковане на продукти чрез използване на леки и гъвкави материали, които лесно могат да променят формата си. Това от своя страна дава възможност за създаване на персонализирани опаковки с по-ниски разходи за производство, а също и за транспорт и логистика.

Гъвкавите опаковки могат да бъдат направени от най-различни материали, като сред най-често предпочитаните се нарежат различни видове полимерни фолиа, хартия и др. Те могат да приемат разнообразни форми, което ги прави подходящи за опаковането на богата гама от продукти, включително течности, насипни продукти и др.

Какви са предимствата на гъвкавите опаковки?

Както вече споменахме, гъвкавите опаковки могат да се похвалят с множество предимства, което ги превръща в широко приложимо и предпочитано решение за опаковане в редица индустрии.

  • Ниска цена

Едно от големите предимства, които гъвкавите опаковки предлагат е ниската производствена цена. Тъй като те се правят от леки и достъпни материали, това ги прави по-икономически изгодни за производителите.

гъвкавите опаковки намалят разходите

  • Намаляване на разходите

От техните отличителни характеристики – гъвкавост и лекота, следва още едно голямо предимство в сравнение с традиционните твърди опаковки. Става въпрос за намаляване на разходите за транспортиране и съхранение в складове. Те заемат по-малко място и са по-леки, следователно наведнъж могат да бъдат транспортирани по-големи обеми продукти.

гъвкавите опаковки са по-екологични

  • Природосъобразност

Освен по-ниски разходи, се намаляват  и вредните емисии при транспортиране, което превръща гъвкавите опаковки в по-екологично решение. Освен това, при производството им се използват по-малко материали, съответно и потребителите изхвърлят по-малко количество отпадъци, след като са употребили продукта, опакован по този начин. В тази връзка, трябва да отбележим, че все по-често гъвкавите опаковки се произвеждат от рециклирани материали или пък от материали, които след това могат да бъдат рециклирани.

 

  • По-голяма функционалност

От гледна точка на маркетинговите цели на компанията – производител или търговец, гъвкавите опаковки предлагат висока степен на персонализация. Те позволяват да се добавят повече функционалност и отличителен дизайн, което помага вашият продукт да привлече по-лесно интереса на потребителите и да бъде избран пред  тези на конкурентите ви. С избора на правилната гъвкава опаковка може да създадете отлично потребителско преживяване.

  • Предпазват

Не на последно място, гъвкавите опаковки предпазват продуктите от влага, UV лъчи, мухъл, прах и други замърсители на околната среда, които могат да повлияят негативно на продукта, като по този начин поддържат качеството му и удължават срока му на годност.

Къде намират приложение гъвкавите опаковки?

Тяхната универсалност, както и значителните им предимства, ги правят предпочитано решение за опаковане в различни индустрии. Те намират широко приложение в хранително-вкусовата промишленост, фармацевтичната индустрия, производството на козметични  и почистващи продукти, пакетирането и търговията с насипни стоки и т.н.

Елекс Принт, като част от Елекс Груп Холдинг ЕООД предлага печат и производство на гъвкави опаковки с високо качество, изработени от композитни, бариерни материали,  еднослойни, многослойни опаковки и етикети в различни комбинации. Нашите специалисти ще ви предложат комбинации от прозрачни, перлени и метализирани BOPP, PET, СРР, PE, AL, EVOH в зависимост от изискванията за опаковане на продукта.

Ако и вие искате да се възползвате от предимствата на гъвкавите опаковки, изпратете запитване още сега!